Geel Schimmel/Intensief
Algemeen
De gele kanarie is één van de meest bekende vogels uit de geschiedenis. Zo zien we vaak dat er een kanariekooi met een gele kanarie bij mensen in huis staat. Dit is veelal voor de zang van de mannetjes. Toch zit er achter deze kanariekleur een interessante theorie. Mensen denken nu misschien: "een gele kanarie is toch gewoon een gele kanarie?". Dit is echter niet het geval. Ten eerste kunnen we onderscheid maken tussen twee verschillende gele kanaries. De zogenaamde geel schimmel en geel intensieve variant. Op de eerste foto hieronder zien we een voorbeeld van een geel intensieve (en kort bevederde) kanarie. Een kenmerk van deze vogels is de diepgele kleur tot in de punten van de bevedering. Zo zien we ten eerste geen witte puntjes aan de uiteinden van de veren in de borst en in de nek. Bovendien kenmerkt een intensieve kanarie zich veelal door een kort verenkleed. Deze kleur is over de gehele vogel goed verspreid. Daarnaast komt het bij intensieve kanaries soms voor dat er een zogenaamd "oogstreepje" aanwezig is. Dit is kenmerkend voor een zeer kort en strak bevederde kanarie. De intensief-factor is hierbij zo groot dat er een kale plek ontstaat achter het ooglid. De pop op de tweede foto hieronder is hier een voorbeeld van.
De geel schimmel kanarie vindt u op de derde foto hierboven. Deze pop is het tegenovergestelde van de andere foto's. Zo zien we hier een lang verenkleed en daarnaast zien we een witte factor in de vleugelpennen. Dit wil absoluut niet zeggen dat we deze vogel niet kunnen gebruiken om weer geel intensieve kanaries te kweken. Sterker nog, de geel intensieve man van foto 1 is een nakomeling van de pop van foto 3. Maar op de kweek komen we later terug. Een ander kenmerk van deze schimmelvogel is de grootte. Deze kleurvariant is vaak forser van formaat, dit komt ook mede door een langere bevedering. De lengte van de bevedering kunnen we gemakkelijk waarnemen door tegen de borst te blazen. Maar als we gewoon naar de vogel kijken van buitenaf, dan zien we al snel kleine opstaande borstveertjes die naar buiten wijken.
Kruisingen
Tijdens de kweek van deze kleurvariant zijn er verschillende combinaties mogelijk. We behandelen hier de meest voorkomende in de praktijk:
Geel intensief ♂ x Geel schimmel ♀ : Dit is een veel voorkomende combinatie omdat veel positieve eigenschappen gecombineerd kunnen worden. Zo zorgt de schimmelpop voor formaat en een langere veerlengte en de man zorgt voor de intense gele kleur en een kortere veerlengte. De nakomelingen van deze kruising kunnen verschillende formaten, kleuren en houdingen aannemen.
Geel intensief ♂ x Geel intensief ♀ : Dit is een minder vaak voorkomende combinatie. Hiervoor zijn verschillende redenen te bedenken. Geel intensieve kanaries staan bekend om een kleiner formaat en een glad en kort verenkleed. Wanneer twee van zulke vogels gekruist worden, zullen deze eigenschappen versterken. Zo zien we dat de nakomelingen steeds kleiner worden. Daarnaast zien we geen strak verenkleed omdat de veren te kort zijn.
Geel schimmel ♂ x Geel schimmel ♀ : Dit is ook een combinatie die niet vaak gebruikt wordt. We kunnen de redenen van de vorige kruising nu omdraaien. Geel schimmel kanaries staan bekend om hun grotere formaat en lange verenkleed. Wanneer we twee van zulke vogels kruisen, dan zullen ook deze eigenschappen versterken. De nakomelingen zullen wel groot zijn, maar de veren zullen daarentegen erg lang zijn. Hierdoor ontstaat geen strak verenkleed maar een donzige, lang bevederde kanarie.
Geel intensief ♂ x Matig geel intensief ♀ : Dit is een veel voorkomende kruising. Veel goede eigenschappen zullen tot uiting komen bij de nakomelingen. Zo zullen deze vogels goed van formaat en veerlengte zijn. Daarnaast is de kleur intensief en ligt het verenkleed strak langs het lichaam. Kortom, het verenkleed is niet te kort en niet te lang, de vogel is niet te intensief maar heeft ook niet teveel schimmel en de vogel is niet te groot en niet te klein. Veel van mijn tentoonstellingsvogels komen uit zulke kruisingen.
Kleurstof
Om uit te blinken op de tentoonstelling met mooie intensieve vogels, kunnen we gebruik maken van kleurstof. Zelf gebruik ik zowel eikrachtvoer als kleurstof van Orlux. Hiervan geven we 1 gram op de 100 gram tijdens de kweek door het eikrachtvoer.
Let op! wanneer u andere vogels heeft dan gele kanaries, zoals mozaïeken! Deze mogen absoluut geen kleurstof.