Kweken
Kweken
Nu de achtergronden van de kruisingen besproken zijn, kunnen we ons gaan concentreren op de kweek zelf. We beginnen met een schone behuizing aan broedkooien. Zelf heb ik GEHU-kooien (www.gehu.nl). Dit zijn gemakkelijke kooien waarin de vogels apart kunnen kweken. Tevens zijn ze handig schoon te maken. Wanneer deze kooien gereed staan, kunnen we de bruikbare poppen gaan sorteren. Meestal kijk ik eerst welke man ik tegen welke poppen zet. Op deze manier kan je sorteren. Maar sorteren op kleur is uiteraard ook mogelijk. Een belangrijke vereiste voor het kweken van kanaries is "licht". Zo kunnen we op twee manieren gaan belichten. We kunnen er voor kiezen om meteen 15 uur licht te geven. Hierbij kunnen we na enkele weken al de nestkommetjes erbij hangen. Zelf ben ik meer een voorstander van het systematisch opbouwen van licht. Nu verlengen we het licht iedere week met een half uur op twee vaste dagen (bijvoorbeeld maandag een kwartier en donderdag een kwartier), totdat we op 15 uur licht zitten. Wanneer de vogels op deze hoeveelheid licht zitten, kunnen we de nestkommetjes erbij hangen. Als het goed is, zien we het gedrag van de kanaries overigens veranderen. De pop wordt kalig op de buik en de man begint te fluiten. Wanneer de nestkommetjes erbij hangen, dienen we een klein plukje nestmateriaal (Sharpie) toe. Als de pop broedrijp is, zal ze meteen beginnen met het bouwen van een nest. Dan kunnen we vervolgens meer nestmateriaal toedienen. Pas als de pop het nest volledig klaar heeft dan zetten we de juiste man erbij. We wachten totdat de pop het eerste ei gelegd heeft en vervolgens kunnen we de man weer weghalen (en gebruiken bij een andere pop). Bij een éénjarige pop laat ik zelf meestal een man zitten. Het is dan immers de eerste keer voor zo'n pop om een nest groot te brengen. Op deze manier kan de man helpen bij het voeren van de jongen.
Bevruchte eieren? - Na ongeveer 5 dagen kunnen we met een schouwlampje kijken of het ei bevrucht is. Zo kunnen we al snel adertjes in het ei waarnemen. Als je goed kijkt, zie je soms bewegingen in het ei! Wanneer je ziet dat een pop na 7 dagen allemaal onbevruchte eieren heeft, dan kan je het nest uiteraard weghalen.
Jonge vogels - De pop gaat meestal na drie dagen op het nest zitten. Dit betekent dat we vanaf de derde dag gaan tellen. De broedtijd van een kanarie is twee weken. Het duurt daarom ongeveer 16 dagen voordat het eerste ei uitkomt. Wanneer de jongen uitgekomen zijn, beginnen we met het toedienen van rul gemaakt eikrachtvoer. Dit is gemengd eikrachtvoer met een klein scheutje water erbij. Dit is beter voor de jongen omdat ze anders droge stukken voeding gevoerd krijgen van de ouders. De jongen verlaten na enkele weken al het nest. Wanneer je ziet dat de jongen zelfstandig kunnen eten dan mogen ze weggehaald worden bij de ouders. De pop kan hierdoor weer met een nieuwe kweekronde beginnen. In het verblijf waar de jonge vogels vliegen, laat ik zelf altijd nog een paar volwassen mannen achter. Deze kunnen dan nog helpen met het bijvoeren.
Ringen - Na ongeveer 5 dagen kunnen we de vogels ringen. Als je het aantal dagen vergeten bent, dan kan je ook wachten totdat de uitwerpselen op de rand van het nest gegooid worden. Dit is ongeveer de tijd dat een jonge kanarie geringd kan worden. De ringen (2,9 mm) zijn te bestellen bij de ringencommissaris van uw vereniging. Het maakt overigens niet uit om welke poot deze ring gaat. Wanneer u een bondsring te weinig vindt om de vogels uit elkaar te houden, dan kunnen er ook nog kleurringetjes gebruikt worden. Dit zijn knijpbare ringen die ook weer te verwijderen zijn.
Voeding (+ eventueel kleurstof)
- Kanariemengsel
- Eikrachtvoer + kleurstof
- Schelpenzand
- Fruit (appel)
- Gekiemd voer
- Water